Alapítványi tevékenység


Az Ócsai Református Templom Alapítványt 1990-ben alakult, elsõsorban a XIII. századi, román stílusú mûemléktemplom helyreállításának támogatásáért. Az összesen nyolc éven át tartó feltárást és felújítást követõen a hajdani premontrei prépostságot az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal 1994-ben adta át az ócsai református gyülekezet és a látogatók számára. Ezzel egyidõben elkészült a templom belsõ és külsõ kertjének korhû, esztétikus és egyben a használatot szolgáló kialakítása és a templom díszvilágítása. 1995-ben Europa Nostra díjjal és az ezzel járó oklevéllel tüntették ki a kereszthajós, kéttornyú mûemléktemplomot, a pontos és körültekintõ helyreállításért.

Az igényesen felújított református mûemléktemplom azonban nemcsak múzeumként funkcionál, hanem rendszeresen az élõ Istennek igéje is felhangzik a barokk szószékrõl. Mindezt szem elõtt tartva, a templom gondos és körültekintõ fenntartását a jövõben is szeretnénk megnyugtató módon biztosítani a belépõjegyek és az SZJA felajánlható 1%-nak bevételeibõl.

Az Ócsai Református Templom amellett, hogy a magyar mûemlékállomány egyik különlegesen értékes remeke, a helyreállítás során végzett kivételesen magas szintû eszmei és kiviteli munka (pl. freskók, orgona restaurálása) arra sarkalja az Alapítványt, hogy ezen értékeket folyamatosan karbantartsa és bemutassa a hazai és a külföldi látogatók számára.

Kérjük adójának egy százalékával támogassa szervezetünket!

Adószámunk: 19179124-1-13


Az Ócsai Református Templom Alapítvány kuratóriuma tisztelettel megköszöni, hogy személyi jövedelemadójának felajánlható 1 %-ával hozzájárult az alapítvány elsődleges célkitűzéseinek megvalósításához.

A 2022. évi 170.333,- Ft felajánlott SZJA 1%-ot az Ócsai Református Műemléktemplom karbantartására fordítottuk.

Az Ócsai Református Templom Alapítvány a 2022. évi működését, továbbá a honlap működtetését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt irányításával, 2.000.000,- Ft támogatási összegben valósította meg.

Az Ócsai Református Templom Alapítvány a 2023. évi működését, továbbá a honlap működtetését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt irányításával, 2.500.000,- Ft támogatási összegben valósította meg.